Sernik tradycyjny
Składniki:
1000 g twarogu półtłustego OSM Rawicz, zmielonego dwa razy
200 g masła ekstra OSM Rawicz
250 g drobnego cukru
4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
aromat waniliowy
bakalie
Wykonanie:
Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną i zmiksować. Dodać bakelie. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w tortownicy o średnicy ok 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem